Google+

Zadelpasconsult

Het zadelpasconsult

Wilt u graag weten of uw huidige zadel nog past? Of wilt u graag een nieuw zadel uitproberen? Maak dan een afspraak voor een zadelpasconsult.

Wat kunt u verwachten tijdens het zadelpasconsult?

  • Anamnese (informatie betreffende het paard en ruiter)
  • Beoordeling conformatie van het paard. Zijn er bijzonderheden waar ik rekening mee moet houden bij het zadelpassen?
  • De rug van het paard zal onderzocht worden. Zijn er warme plekken, zwellingen of heeft het paard pijn?
  • Als volgt zal er een zogehete ‘template’ gemaakt worden door middel van de Flexi Curve en bekijk ik de voedingsconditie van het paard
  • Beoordeling van het paard in beweging, zowel in stap als in draf. ( Het is mogelijk dat een paard dermate last heeft van zijn rug dat het onverantwoord is om verder te gaan met het pasconsult. Mocht dit het geval zijn, zal ik u doorverwijzen naar een dierenarts, fysiotherapeut/masseur of chiropractor)
  • Mocht er al een zadel aanwezig zijn, beoordeel ik eerst op een statisch paard de pasvorm. Als dit in orde is, wordt er gereden met het zadel en bekijk ik of de ruiter er ook goed in zit ( Zit de ruiter in balans? Wordt de ruiter niet in een slechte houding gedwongen?).

Het is belangrijk dat de persoon die het paard berijdt ook aanwezig is bij het pasconsult.

Controle van uw zadel

Mocht u een nieuw zadel hebben aangeschaft of indien uw oude zadel een volledig nieuwe vulling heeft gekregen (= reflocken), is het belangrijk dat het zadel na ongeveer 20 uur intensief rijden of maximaal 3 maanden opnieuw bekeken zal worden. De reden hiervoor is dat de vulling van het zadel zal gaan settelen, waardoor  de balans van het zadel kan veranderen. Het zadel zal, indien nodig, licht worden bijgevuld om de balans te herstellen.

Daarnaast raden wij aan om het zadel om het half jaar te laten controleren.